Nikkei: de perfecte fusie tussen de Japanse en Peruviaanse keuken

Voor velen nog een nobele onbekende, maar er bestaat zoiets als de Nikkei-keuken. Peruviaans met Japanse invloeden. Bizar? Ja! Geniaal? Dat ook!

Want als je er bij stilstaat, zijn er eigenlijk wel wat raakvlakken tussen de twee keukens, denk maar aan het gebruik van verse, rauwe vis en zeevruchten. Japan heeft zijn sushi en sashimi, Peru dan weer ceviche. Die twee combineren blijkt een match made in heaven.

Maar hoe zijn die twee keukens nu eigenlijk in aanraking met elkaar gekomen? In 1889 trokken zo’n 7.000 Japanse werkkrachten naar Peru om er in de mijnen te werken. De Japanners gingen op zoek naar ingrediënten uit hun eigen keuken, maar moesten zich ‘redden’ met Peruviaanse producten. De Peruvianen voegden er dan ook weer hun eigen invloeden aan toe, en zo werd de Nikkei-keuken geboren. Onder invloed van de Japanners kwamen er ook veel vaker vis en zeevruchten op het menu. Tot op heden is er nog steeds een hele grote Japanse gemeenschap in Peru aanwezig.

Een van de signatuurgerechten uit de Nikkei-keuken is ‘tiradito’, sashimi van vis met een heerlijk pikant-zure ‘leche de tigre’ marinade. Peruviaanse tijgermelk op basis van limoen, die de vis doet garen. Een ander belangrijk ingrediënt is ‘ají amarillo’, een gele puree op basis van de typisch Peruviaanse ají amarillo chilipeper.

Ik zocht en vond een origineel en feestelijk recept voor tiradito in het kookboek ‘Nikkei Cuisine: Japanese Food the South American Way’, een van de weinige publicaties over Nikkei-keuken. Chef Luiz Hara combineert rauwe zalm met een friszure leche de tigre op basis van passievrucht, ají amarillo en gember, met daarbij gefrituurde sliertjes pompoen. Klinkt geweldig lekker en exotisch, een ideaal gerecht voor de feestdagen voor de avontuurlijke hobbykok. Ik voegde trouwens ook nog ponzu en chipotle chilivlokken toe aan de marinade, dat bleek een schot in de roos (inclusief stevige punch!).

Recept: Tiradito van zalm en passievrucht met gefrituurde pompoen en chipotle

Feestelijk voorgerecht voor 4 personen

  • 400g kraakverse zalmfilet;
  • ½ butternut-pompoen;
  • arachideolie om te frituren;
  • furikake.

Voor de leche de tigre

Maak eerst de leche de tigre. Doe samen in een keukenrobot: het vruchtvlees van 5 passievruchten, de aji amarillo chilipasta, het zout, de gepelde knoflook, de geschilde gember, de ponzu, de suiker en de chipotle (let op, vrij pikant, dus voeg eventueel eerst wat minder toe en proef ‘of je het aankan’). Mix stevig en zeef de saus.

Snij de sjalot en koriander fijn (hou nog wat korianderblaadjes apart voor de afwerking). Meng door de leche de tigre en zet opzij.

Schil de pompoen en trek met een juliennesnijder fijne sliertjes van de pompoen (geen juliennesnijder in huis? Trek met een dunschiller plakjes van de pompoen en snij in fijne reepjes). Verhit een bodempje arachideolie in een steelpannetje. Zet een bord met keukenpapier op klaar. Frituur de pompoensliertjes kort (laat ze niet verkleuren) in kleine ‘batches’ en laat ze uitlekken op het keukenpapier. De sliertjes zullen nog vrij slap lijken, maar als ze afkoelen worden ze krokant. Bestrooi met zout en zet opzij.

Tot hier kan je alles op voorhand maken.

Snij de zalm in plakjes van een halve centimeter (zoals je sashimi zou snijden) en schik in een rijtje op borden. Schep er 5 minuten vóór het serveren de leche de tigre over. Verdeel er het vruchtvlees van de resterende passievrucht over. Verdeel er de gefrituurde pompoensliertjes over, werk af met korianderblaadjes, strooi er furikake over en serveer.

Smakelijk!

Tip: wil je er een iets steviger gerecht van maken? Serveer er sushirijst bij.

Met dank aan Caroline Dhont, culinair redactrice bij Avocado van de Duivel.

Niets gevonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu
Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!