De wereld in hapjes op je bord

De Sint is alweer vertrokken, de feestdagen naderen met rasse schreden. Tijd om na te denken wat je gaat serveren aan partner, kinderen, familieleden of vrienden. Toegegeven, ik hou niet zo van een traditionele kerstmaaltijd of een oudjaar vol truffel en kaviaar. Geef mij maar wat exotische hapjes. Ik geef u dan graag ook mijn top vijf mee.

Pulled Chicken nacho’s met chipotle salsa

Een schaal warme nacho’s met gesmolten kaas en een pittige saus, geef toe: je krijgt er honger van, niet?

Ingrediënten

50g cheddar, koriander, 2 kippendijen (of vlees van kippendijen), chipotle salsa, tomatenpassata, barbecuesaus, bruine suiker, peper, zout, nacho’s, 1 limoen

Bereiding

  • Meng 100ml tomatenpassata met 100ml barbecuesaus. Voeg vijf eetlepels bruine suiker toe, peper, zout en enkele eetlepels chipotle-salsa. Marineer de kip een uurtje.
  • Gaar de kip met de saus nu 1 uur op 160°C onder deksel in de oven.
  • Pluk het vlees uit elkaar.
  • Doe nacho’s in een schaal. Verdeel de kip met saus over de nacho’s.
  • Verdeel de kaas over de saus.
  • Gaar even in de oven tot de kaas gesmolten is.
  • Werk af met koriander en partjes limoen.

Scheermessen op Thaise wijze

Probeer eens iets anders. Kies voor scheermessen, een leuk alternatief voor vongole, mosselen of kokkels. En ja, we serveren ze op Thaise wijze: met Thaise basilicum, gember, chili en citroengras.

Ingrediënten

1 chilipeper, 1 citroengrasstengel, 4 kaffir-limoenblaadjes, 2cm verse gember, 1 teen look, beetje witte wijn (niet uw beste natuurlijk 😊), peper, zout, 1 limoen, 500g scheermessen, munt of koriander

Bereiding

  • Snij de chilipeper, citroengras, kaffir-limoen, gember en look allemaal zeer fijn.
  • Stoof ze aan in een pan met wat olie.
  • Voeg de scheermessen toe. Blus met witte wijn. Zet het deksel op de pot en laat garen tot ze open gaan.
  • Kruid met peper en wat zout. Verfris met limoensap en verse munt of koriander. Serveer dadelijk.

Boerenkoolchips met vadouvan-mayonaise

Een gezondere en vele coolere manier om chips te serveren. Zelfgemaakte chips van boerenkool. Ideaal met een kruidige vadouvan-mayonaise. Laat die extra hipsterpunten maar komen.

Ingrediënten

vadouvan masala, enkele bladeren van boerenkool, maïsolie, peper, fleur de sel, mayonaise

Bereiding

  • Was de bladeren van de boerenkool. Dep ze droog met keukenpapier. Verwijder de nerf.
  • Meng met een lepel olie.
  • Droog ze 4 à 5 uur in de droogoven (70°C) of in een gewone oven (6u à 50°C) of tot ze knapperig zijn.
  • Mix de mayonaise met de vadouvan-kruiden.
  • Cutter wat vadouvan-kruiden fijn. Zeef ze over de gedroogde chips net voor het serveren.

Mosselen met gele curry

Mijn (en die van de inwonende grootouders) favoriete bereidingswijze van mosselen is niet Natuur of Witte wijn, maar met curry. Gele curry. Kokosmelk, gele currypasta, extra gember… de perfecte combinatie met mosselen.

Ingrediënten

500ml kokosmelk of kokosroom, gele currypasta, 3cm gember, een stengel citroengras, kaffir-limoenblad, 2 tenen look, peper, zout, limoen, munt en koriander (ja weeral, wel lekker 😊), 1 ajuin, 1 wortel, 1kg mosselen, vissaus.

Bereiding

  • Was de mosselen een keer of drie in koud water.
  • Snij citroengras, look, gember, ajuin en wortel fijn.
  • Stoof de ajuin, look, gember, citroengras en het kaffir-limoenblad aan in wat olijfolie.
  • Voeg de gele currypasta (begin met 2 eetlepels) en wortelen toe. Stoof even aan.
  • Voeg nu de mosselen toe. Blus met kokosmelk en een eetlepel vissaus. Zet het deksel op de pot. Gaar ze in 6 à 8 minuten afhankelijk van de grootte.
  • Schud op. Meng met versgesneden munt en koriander. Verfris met limoensap. Serveer.

Labneh met platbrood

Eentje voor de Ottolenghi-fans: maak zelf eens labneh. Werk het af met allerlei kruiden en serveer het met lauw platbrood. Perfect om een avond lang te dippen en smullen.

Ingrediënten

500g Griekse yoghurt, 1tl zout, 1 citroen, pul biber, platbrood, goeie olijfolie, grove peper, sumak

Bereiding

  • Meng de yoghurt met zout. Doe in een theedoek of handdoek. Leg in een vergiet.
  • Zet dit in een kom in de frigo. Laat een nachtje uitlekken.
  • Meng de labneh daarna met zeste van een gewassen citroen.
  • Verdeel over een bord. Werk af met pul biber, sumak, peper en extra zeste van citroen. Druppel er wat olijfolie over en serveer met lauw platbrood.

Smakelijk en fijn oudjaar!

Met dank aan Coeur de Boef!

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!