Pho: hemels lekkere maaltijdsoep uit Vietnam

In een vorig artikel hadden we het uitgebreid over ramen, de Japanse maaltijdsoep. Deze keer verdiepen we ons in de bekendste maaltijdsoep uit Zuidoost-Azië: de pho (of phở, om helemaal juist te zijn).

En als ik het schrijf, waan ik me dadelijk terug in een van die louche straatstandjes, langs een drukke weg. Gierende bromfietsen, plastic stoelen en een dampende pot hete soep. Een retourtje Vietnam, het zou welkom zijn.

Met dit recept voor de pho ga (de versie met kip), doe ik een poging om die heerlijke geuren en smaken in de huiskamer te krijgen. De gierende bromfietsen en de drukte van een miljoenenstad moet ik er hier op het platteland bijverzinnen.

Goed nieuws: de pho is veel minder werk dan die Japanse ramen. Echt veel minder werk. Lichter en frisser ook en minder vettig. Minder complex en dus ideaal om nu de herfst stilaan het land nadert eens ’s avonds te proberen en de volgende dag te genieten van die dampende kom pho.

Recept: Pho Ga

 • Aantal personen: 4
 • Duur: 2 uur sudderen (evt. 1 nacht trekken) + 10 minuten afwerking
 • Materiaal: enkel een kookpot

Ingrediënten

Voor de bouillon:

Voor de afwerking:

 • 3 stengels lente-ui;
 • 2el geroosterde pinda;
 • 2el gebakken uitjes;
 • sojasaus;
 • munt;
 • 1 limoen;
 • sesamolie;
 • 2 chilipepers;
 • 200g sojascheuten;
 • hoisinsaus;
 • sriracha;
 • optioneel: Thaise basilicum.

Bereiding

Snij de sjalotten fijn. Plet de look en snij de gember in plakjes. Verhit de olie in een grote kookpot en stoof zowel alles enkele minuten aan.

Snij het citroengras in stukken en voeg het samen met de kaffir-limoen, steranijs, korianderzaad, venkelzaad, kruidnagels, kaneelstok en kardemom toe in de pot. Bak alles kort even mee.

Voeg de kip, de vissaus en de suiker toe. Blus met water. Breng aan de kook, verlaag het vuur en laat twee uur rustig sudderen. Zeef hierna de soep door een handdoek of neteldoek. en gebruik ze dadelijk. Indien meer tijd, kun je ze ook een nacht laten staan voor je ze zeeft. Breng op smaak met het zout.

Pluk het vlees van de kip. Hou opzij.

Snij de lente-ui fijn. Hak de pinda’s grof. Snij de koriander, munt en optioneel de Thaise basilicum fijn. Masseer de limoen even, zodat het sap vrij komt en snij in vier. Hak de chilipepers in ringetjes.

Kook de rijstnoedels gaar volgens de verpakking. Giet ze af en verdeel ze over vier kommetjes. Doe er de kip, lente-ui en sojascheuten bij.

Giet er nu de hete bouillon over. Werk af met koriander, (optioneel Thaise basilicum), munt, chilipepers, een partje limoen, gebakken uitjes en pinda. Zet de sesamolie, sojasaus, sriracha en hoisinsaus op tafel, zodat mensen hun kommetje zelf nog extra smaak naar keuze kunnen geven.

Smakelijk!

Met dank aan Coeur de Boef!

,

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu
Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!