Een korte intro in de Turkse keuken

Wie eten en Turkije zegt, denkt al wel eens aan kebab en pita. De Turkse keuken is echter veel meer dan die beruchte fastfoodklassiekers. We nemen je graag mee in de wondere wereld van onder andere Börek, Lahmacun, Dolma en Simit.

Beginnen doen we bij het begin. De ligging van Turkije tussen West- en Oost-Europa , de vele invasies door andere volkeren, de inheemse eettradities en de culturele hoogdagen in de tijd van de sultans hebben er allemaal voor gezorgd dat de Turkse keuken terecht een van de meest verscheiden keukens van de wereld is. In het Topkapipaleis van de Ottomaanse sultan werkten zowaar meer dan 1300 koks, elk met hun eigen specialiteit en afkomstig van heel het rijk — van de verre Kaukasus tot de Balkan. De banketten waren dan ook legendarisch.

Wat vind je zoal in de Turkse voorraadkast?

Eerst en vooral, veel kruiden en specerijen:

Daarnaast ook andere must-haves, zoals:

En niet te vergeten: het bekende Turkse brood mag bij geen enkele maaltijd ontbreken.

Onze top 7 van Turkse gerechten

Typisch voor het Midden-Oosten en dus ook Turkije zijn de mezze bij wijze van voorgerecht: een ruim assortiment aan hapjes in alle smaken en geuren. Dit wordt daarna vaak gevolgd door een rijstschotel (pilav), gegrild vlees of vis, of een stoofpot.

We zijn zo vrij geweest een top 7 met onze favoriete gerechten samen te stellen. Onbegonnen werk, we know, maar aanschouw alsnog in willekeurige volgorde onze top 7:

Sarma en dolma: dit zijn er al meteen twee. Sarma verwijst naar opgerold, dolma naar opgevuld. Twee typische mezzegerechten die je ook als hoofdgerecht kunt eten. Voorbeelden van dolma zijn paprika, aubergine of tomaten gevuld met vlees of rijst. Sarma kan bestaan uit opgerolde kool- of wijnbladeren met een vulling van een gehakt, pilav, bulgur, etc.

Gözleme: een hartig en traditioneel gerecht, bestaande uit een dun gerold deeg, gevuld met verschillende dingen zoals kaas of spinazie en nog eens gebakken op een speciale bakplaat.

Sigara böreği : rolletjes van filodeeg gevuld met de bekende Turkse kaas beyaz peynir (enigszins vergelijkbaar met de Griekse feta).

Lahmacun: een van onze topfavorieten. Deze bekende Turkse pizza is flinterdun en wordt belegd met een laagje kruidig gehakt, eventueel afgewerkt met wat yoghurt en besprenkeld met citroen. Wat een topgerecht.

Pilav: pilav is een rijstgerecht bekend over het ganse Midden-Oosten. Afhankelijk van het land of regio krijgt het een eigen invulling. Enkele Turkse voorbeelden zijn Hamsili pilav (met ansjovis), acem pilavi (met lam, pistache en kaneel) of iç pilav (met lever, pinda en kastanje).

Adana Kebab: kebab is in het Midden-Oosten eigenlijk een verzamelnaam voor gegrild of geroosterd vlees. Adana kebab werd genoemd naar de stad Adana en is een rechthoekig stuk gehakt op een spies, geroosterd boven een vuur. Licht pikant en heerlijk kruidig.

Simit: onze top 7 vervolledigen we met een ringvormige, Turkse soort van bagel, afgewerkt met sesamzaad. Ideaal als ontbijt of tussendoortje en te koop op straat of bij bakkers.

We zouden het verder nog kunnen hebben over het dessert Baklava, de honderden soorten mezze of over Turks fruit — neen, niet de film — maar laat ons eerlijk zijn: een top 7 is een top 7.

Het moge duidelijk zijn: de Turkse keuken is niet alleen fascinerend, verscheiden en boeiend, maar ook nog eens overheerlijk. Afiyet olsun!

(Smakelijk dus.)

Foto door Vicky Wasik

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu
Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!