Wat is Pimentón de la Vera?

Pimentón de la Vera is de officiële Spaanse benaming voor het heerlijk geurende gerookt paprikapoeder, dat volgens authentiek recept wordt gerookt in de regio La Vera van de provincie Cáceres in Spanje. De kenmerkende gerookte smaak, het aroma en de kleur zijn het gevolg van het langzame droogproces dat wordt gebruikt bij de bereiding.

Pimentón de la Vera is een beschermde naam die enkel mag gebruikt worden voor pimentón gemaakt in de gemeentes Cuacos de Yuste, Jaraíz de la Vera, Aldeanueva de la Vera, Jarandilla de la Vera, Losar de la Vera en Madrigal de la Vera.

Er zijn drie varianten, die elk met een andere pepersoort gemaakt worden:

  • Pittig: gemaakt met het ras Jeromín
  • Mild/zoet: gemaakt met de rassen Jaranda en Bola
  • Bitterzoet: gemaakt met de rassen Jaranda en Jariza

Het wordt ontzettend veel gebruikt in de Spaanse keuken, bv. in paella, in de salsa brava die wordt geserveerd bij patatas bravas, in chorizo…

En — het zal geen verrassing zijn — pimentón is ook het product dat de naam van deze webshop bepaalde. Als grote fan/gebruiker van het gerookt paprikapoeder besliste ik enkele jaren geleden een bescheiden hobbyprojectje op te starten, en dat werd deze webwinkel voor hobby-koks 🙂

 

,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu