Wat is Pimentón de la Vera?

Pimentón de la Vera is de officiële Spaanse benaming voor het heerlijk geurende gerookt paprikapoeder, dat volgens authentiek recept wordt gerookt in de regio La Vera van de provincie Cáceres in Spanje. De kenmerkende gerookte smaak, het aroma en de kleur zijn het gevolg van het langzame droogproces dat wordt gebruikt bij de bereiding.

Pimentón de la Vera is een beschermde naam die enkel mag gebruikt worden voor pimentón gemaakt in de gemeentes Cuacos de Yuste, Jaraíz de la Vera, Aldeanueva de la Vera, Jarandilla de la Vera, Losar de la Vera en Madrigal de la Vera.

Er zijn drie varianten, die elk met een andere pepersoort gemaakt worden:

  • Pittig: gemaakt met het ras Jeromín
  • Mild/zoet: gemaakt met de rassen Jaranda en Bola
  • Bitterzoet: gemaakt met de rassen Jaranda en Jariza

Het wordt ontzettend veel gebruikt in de Spaanse keuken, bv. in paella, in de salsa brava die wordt geserveerd bij patatas bravas, in chorizo…

En — het zal geen verrassing zijn — pimentón is ook het product dat de naam van deze webshop bepaalde. Als grote fan/gebruiker van het gerookt paprikapoeder besliste ik enkele jaren geleden een bescheiden hobbyprojectje op te starten, en dat werd deze webwinkel voor hobby-koks 🙂

 

Pimentón de la Vera, Spanje

Patatas Bravas

Blog, Recepten
Wie tapas zegt, zegt patatas bravas. Een klassieker dus, en met een pikant sausje erbij zijn deze aardappelen ongetwijfeld een favoriet. Er zijn bijna evenveel recepten als er Spanjaarden zijn,…

Product in de kijker: bomba-rijst

Blog, Producten
De Spaanse bomba-rijst (arroz bomba) is de ultieme rijst voor paella, en wordt ook de koning der rijstsoorten genoemd. Het is een korte dikke, witte rijstsoort met een groot absorberend…

4 reacties. Plaats een nieuwe

  • Marc Vandenhende
    27 augustus 2024 14:07

    Ik ben zelf ook erg fan van pimenton. Jullie verkopen meerdere merken. Welke is kwalitatief de beste?

    Beantwoorden
    • Bedankt voor je bericht, Marc! Kwalitatief zijn de verschillende versies die we verkopen aan elkaar gewaagd, alleen is de ene wat zoeter, wat gerookter of wat pikanter dan de andere.
      Het hangt dus van je voorkeuren af, maar ik grijp zelf graag naar de pikante versie van La Chinata. Andere klanten prefereren dan weer de milde variant van El Avión.

      Beantwoorden
      • Marc Vandenhende
        20 september 2024 17:37

        Ok. Ik grijp ook steeds naar de pikante, hoewel echt pikant kan je dat eigenlijk niet noemen 🙂. Maar jullie hebben pimenton van La Barca, El Avion en La Chinata. Ik vroeg me af welke kwalitatief het beste is. Ik heb enkel nog maar La Chinata gebruikt.

        Beantwoorden
        • Er is geen soort die kwalitatief beter is dan de andere, op dat vlak zitten ze allemaal op eenzelfde niveau. De verschillen zijn ook niet zeer uitgesproken, en het is dus vooral een subjectieve kwestie.

          Ik denk dus dat je best zelf je eigen voorkeur bepaalt 🙂

          Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!