Zelf shoarma van kip maken

Ik weet niet of u dat heeft, maar ik heb een lijstje met recepten die ik op korte tot middellange termijn wil maken. Uitdagingen gaande van een dag tot meerdere dagen koken. De ramen was er daar een van, en het volgende recept is dat ook.

Kip Shoarma

Shoarma (of shawarma) is een gerecht uit het Midden-Oosten, gelijkaardig aan de Griekse gyros, de Turkse kebab of de Mexicaanse Tacos al Pastor. Het zijn lapjes gemarineerd vlees, die op een spit gestoken worden en ronddraaien. Ook voor mij stond dat lange tijd gelijk aan een avondje uitgaan en eindigen met een kebab met andalouse. Of voor het voetbal of als ik eens niet wilde koken. En we weten allemaal dat er veel rommel rond zo’n spit hangt. Maar zoals het met veel gerechten gaat, is the real thing gezonder en beter en lekkerder. En soms ook gewoon plezant om te maken.

Vorig weekend vond ik eindelijk de tijd om dit van mijn lijstje te schrappen. Ik kocht ontbeende kippendijen bij de slager. Vlees van de dijen is nu eenmaal het meest malse. Het kan ook met lamsbouten, kalkoen of zelfs met varken, al is dit vooral een uitvinding van West-Europa.

De lapjes vlees werden een nacht uitvoerig gemarineerd, daarna op een spit gestoken en in de oven geroosterd. Het kan zeker en vast ook boven de barbecue, maar door het slechte weer werd het een rechtopstaand spiesje in de oven.

Verder is het eigenlijk niet zoveel werk. Wat groentjes snijden, pitabroodjes erbij en klaar is uw homemade shoarma. Ik koos voor de full option en maakte nog een zwartelookmayonaise en maakte de pitabroodjes uit Falastin, het nieuwe prachtige Palestijnse kookboek van Ottolenghi protégé Sami Tamimi. Hieronder geef ik je het recept voor de shoarma en de zwartelookmayo. Succes ermee en smakelijk!

Ingrediënten

Voor de shoarma:

Als makkelijker alternatief is er ook een kant-en-klare shoarma kruidenmengeling of authentieke shoarma-pasta.

Extra: pitabroodjes, grofgesneden paprika, komkommer, sla

Recept

 • Pers het sap uit de citroenen. Mix met de Griekse yoghurt, azijn en olijfolie.
 • Doe alle specerijen en de look in een blender, cutter of vijzel. Cutter fijn. Meng de specerijen met de yoghurt en azijn.
 • Marineer de dijen in de het yoghurt-kruidenmengsel. Laat het een nachtje rusten.
 • Neem de volgende dag een grote satéstok of spit. Je kan alles horizontaal roosteren op de barbecue. Zet er dan best een opvangbakje voor het vet en de saus onder. Of doe zoals ik en rooster in de oven. De oven werd voorverwarmd op 180°C. Prik een satéstok vast in een grote halve ajuin of grote halve biet. Schuif de lapjes vlees over de prikker. Zet de spies in een schotel en plaats in de warme oven. Gaar 1,5 tot 2 uur, of tot de kip volledig gaar is. Draai af en toe om.
 • Bereid de rest van het eten. Dek de tafel, en hou een beetje plaats voor het showpiece. Zet daar je spit en snij het vlees aan tafel. Serveer dadelijk.

Extra tip

Mayonaise van zwarte look past perfect bij deze kip shoarma:

Nodig: 1 ei, 1,5el mosterd, 1el sesamolie, 5 teentjes zwarte look, peper, zout, 1el wittewijnazijn, 300ml maïs- of koolzaadolie
Bereiding: Doe alles in een maatbeker. Steek er een staafmixer in. Ga langzaam van beneden naar boven al mixend tot je een gebonden mayonaise hebt.

Smakelijk!

Met dank aan Pieter Declercq, culinaire duizendpoot op Hot Cuisine de Pierre

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Duidelijk recept. Dit staat op mijn todo lijst. Heikel punt vrees ik toch:
  Blijft die vleestoren wel rechtstaan?
  Heb jij hem geprikt in een grote ui?
  Ik zie dat hij in een conservenblik staat om te versnijden.
  En nu nog een tweede vraag: Waarin verschilt zwarte look van de witte? Ik heb het zelf nog steeds niet uitgeprobeerd omdat ik hem zo duur vind🥴.
  Groeten Mia

  Beantwoorden
 • Bedankt voor je reactie, Mia!

  Het vlees bleef inderdaad rechtop staan in een ui, die op zijn beurt dan weer in een conservenblikje geprikt zat voor wat extra steun. Het is vooral van belang om de toren niet té hoog te maken en alles zorgvuldig te balanceren, want anders gaat de zwaartekracht haar werk doen.

  Wat zwarte look betreft: dat is eigenlijk een heel ander product dan witte look, en daarom niet echt te vergelijken. Het is look die gefermenteerd werd en daarom een heel andere smaak heeft gekregen, en helemaal niet meer de typische looksmaak van witte look heeft. We hebben er een en ander over geschreven, als je meer zou willen weten: https://www.pimenton.be/2020/06/07/wat-is-zwarte-look-en-wat-doe-je-ermee/

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu