Ankake donburi met tofu en broccoli

Ankake is een typische Japanse saus die met verschillende ingrediënten geserveerd kan worden, zowel in een vegetarisch als niet-vegetarisch gerecht. De saus wordt gemaakt door een gekruide dashi-bouillon te dikken met aardappelzetmeel. Het draait in de Japanse keuken heel vaak rond dergelijke sauzen omdat ze zich er gemakkelijk toe lenen om als een donburi geserveerd te worden. Dat wil zeggen: in een kommetje bovenop warme rijst.

Je kan in dit gerecht gebruik maken van kant-en-klaar dashi-bouillonpoeder (1 zakje per halve liter tot een liter afhankelijk van hoe sterk je je bouilon wil hebben) of zelf je bouillon maken.

Het onderstaande ankake recept is naar een niet-vegetarische versie van Harumi Kurihara uit ‘Everyday Harumi’.
De hoeveelheden zijn voldoende voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 300g gebakken tofu, in blokjes
  • 100g verse shiitake
  • 120g ui, gepeld
  • 400 g broccoli
  • 1 prei
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sake (eventueel)
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 eetlepel witte suiker
  • ½ theelepel zout
  • 400 ml dashi-bouillon
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 40 g verse gember, gepeld en in reepjes
  • 2 knoflooktenen, gepeld en in schijfjes
  • 2 eetlepels aardappelzetmeel gemengd met 2 eetlepels koud water
  • 320 g sushirijst

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst in 1.5 keer de hoeveelheid water op een laag vuur met zout naar smaak.
  2. Verwijder het steeltje van de shiitake en snij ze in dunne reepjes.
  3. Snij de ui in de lengte doormidden en snij elke helft nog eens in 8 partjes. Maak de prei schoon en snijd in 2 cm brede ringen.
  4. Snij de broccoli in roosjes, schil de stengel en snij in schijfjes.
  5. Meng de sojasaus, sake, mirin, suiker, zout en de dashi-bouillon in een maatbeker.
  6. Verwarm de olie in een hapjespan. Als de olie heet is, voeg dan de prei, gember en look toe in die volgorde. Fruit tot de aroma’s vrijkomen. Doe er vervolgens de shiitake, ui en broccoli bij. Fruit even.
  7. Doe de bouillon erbij en laat even koken tot de broccoli beetgaar is. Voeg de tofu toe en laat even doorwarmen. Wanneer het terug kookt, dik de saus door het aardappelzetmeel toe te voegen en eronder te roeren.
  8. Schep de rijst in afzonderlijke kommetjes en serveer de ankake erbovenop.

Smakelijk!

Met dank aan Ann Coppens voor het recept.

Aziatische keuken, Japan

De Chinese keuken in een notendop

Blog
China is een fascinerend land, met een zeer divers aanbod als het om eten gaat. Omdat China zo groot is, is er geen standaard Chinese keuken. De Chinese keuken bestaat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!