Onze bescheiden bijdrage voor een duurzame toekomst

In het kantoor waar ik een groot deel van mijn tijd slijt is het de normaalste zaak van de wereld: elke dag komen er verschillende koeriers pakjes leveren, en elke dag zijn er wel enkele collega’s die iets online bestellen en laten leveren. Het hoort bij deze tijd, het gemak neemt altijd toe, en samen met dat gemak ook de verwachtingen van ons allen samen als consument en als klant. We hebben graag dat het pakje er snel is, en dat de verzending zo goedkoop mogelijk of zelfs gratis is.

Zoiets heeft een grote impact op veel aspecten van onze moderne wereld: het is niet alleen een logistieke puzzel, maar brengt ook veel extra verplaatsingen, uitstoot, verpakkingen en afval met zich mee. Het is dus een reële uitdaging om die trage maar zekere verschuiving naar online bestellen op een duurzame manier door te zetten.

Omdat een webshop als deze zelf ook een rol speelt in en bijdraagt tot die shift, met ingrediënten van over de hele wereld die hun weg vinden naar klanten in de Benelux, proberen we op een bescheiden manier toch ook actief inspanningen te leveren op vlak van duurzaamheid.

  • Verpakkingen worden zoveel als mogelijk hergebruikt. Het zou daarom best kunnen dat je bestelling wordt geleverd in een doos die al gebruikt werd om producten van een leverancier tot bij ons te krijgen.
  • Niet alleen verpakkingen, maar ook opvulmateriaal wordt zo goed als voor 100% hergebruikt. Zowel het opvulmateriaal van onze leveranciers, als van een netwerk van collega’s, familie en vrienden wordt consequent verzameld en gerecupereerd voor eigen verzendingen.
  • Voor alle verpakkings- en opvulmateriaal dat we zelf aankopen wordt gewerkt met recycleerbare en/of gerecycleerde producten: kartonnen dozen, papieren en dus recycleerbare verpakkingstape, gerecycleerd papier als opvulmateriaal… Het gebruik van plastics wordt zoveel als mogelijk vermeden, maar als het toch nodig is gaat het om hergebruikt (van onze eigen leveranciers) of gerecycleerd materiaal (zoals de bubble wrap op basis van gerecycleerde plastics).
  • Het beetje afval dat overblijft wordt volledig gesorteerd voor recyclage.
  • Het afleveren van de pakjes bij de post gebeurt zoveel als mogelijk met koolstofneutrale transportmiddelen (elektrische bakfiets, te voet…).
  • Ons kantoor en opslagruimte draaien volledig op hernieuwbare energie (verwarming, verlichting, toestellen…).

Het zijn bescheiden stappen, en de zoektocht naar verbeteringen gaat steeds verder, maar op die manier proberen we toch een eigen kleine bijdrage te leveren. Daarbij moet permanent de afweging worden gemaakt tussen economische haalbaarheid en duurzame initiatieven, dus concrete suggesties of initiatieven zijn absoluut welkom.

En we kunnen uiteraard iedereen alleen maar aanbevelen om het verpakkings- en opvulmateriaal zoveel mogelijk ook zelf te recycleren en sorteren 😉

No results found

1 reactie. Reactie plaatsen

  • […] Op het volledige gamma geldt een korting van 10% met de kortingscode GREENFRIDAY, maar vooral: per bestelling planten we een boom. Daarvoor werken we samen met WeForest, een Belgische organisatie die toeziet op duurzame herbebossingsprojecten in Afrika, India en Zuid-Amerika. Een initiatief dat we met veel overtuiging en plezier steunen en kadert in een poging om stap per stap onze omgeving weer wat te helpen verduurzamen. […]

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu