Zelf de allerbeste hummus maken

Hummus is een absolute favoriet bij zowel vleeseters als vegetariërs. In essentie een heel eenvoudige dip uit het Midden-Oosten op basis van kikkererwten en sesampasta of tahini, maar door er allerlei kruiden en ingrediënten aan toe te voegen kunnen er oneindig veel smakelijke varianten ontstaan.

Wat volgt is het recept voor een van mijn eigen favorieten, met enkele tips die het resultaat naar een hoger niveau tillen.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Kook de kikkererwten uit blik met het bakpoeder gedurende 20 minuten op een gemiddeld vuur. Zo worden de kikkererwten helemaal zacht, wat voor een extra romig resultaat zorgt. Spoel af onder koud water na het koken.
  2. Doe het sap van anderhalve citroen, de look en het zout in een krachtige blender of food processor en blend tot de look fijn gemalen is. Laat minstens 10 minuten rusten, zodat de look wat zachter kan worden.
  3. Voeg de tahini toe aan de blender en blend tot een dik, lopend geheel. Voeg enkele lepels ijswater toe tijdens het blenden.
  4. Voeg de komijn en de kikkererwten toe en blend opnieuw terwijl je de olijfolie rustig toevoegt, tot het resultaat er zacht en romig uitziet.
  5. Proef, en voeg extra citroensap en/of zout toe naar smaak. (Ik voeg altijd nog aardig wat citroensap en zout toe.)
  6. Doe de hummus in een mooi kommetje, en bestrooi met za’atar en sumak en wat extra olijfolie en roer voorzichtig om met een lepel.

Het resultaat is een hummus die perfect is bij Libanees platbrood, crackers, of gewoon op brood of met rauwe groenten.
De hummus is een week houdbaar in de koelkast.

Smakelijk!

Foto door Jules Clancy

Honger naar meer?

Luister zeker naar deze aflevering over falafel en hummus van onze vrienden van Wat Schaft de Podcast:

Midden-Oosten

1 reactie. Plaats een nieuwe

  • Als je Hummus maakt met gedroogde kikkererwten (minimaal 12 uur laten weken) en dan hetzelfde gewicht goede tahin gebruikt als droog gewicht kikkererwten en het kookvocht gebruikt om het smeuïg te maken smaakt dat nog veel beter. Olie wordt traditioneel niet gebruikt in het mengsel maar alleen als finishing touch samen met wat paprikapoeder en verse fijngehakte bladpeterselie als decoratie. Dit recept heb ik uit TLV van Jigal Krant en is echt een heel goed recept. Ik doe er ook een snufje gemalen komijn in erg lekker idd.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Hou me op de hoogte! Als je hieronder je e-mailadres achterlaat geven we je graag een seintje als dit product weer beschikbaar is. Uiteraard gebruiken we je e-mailadres voor niets anders!