Zelf de allerbeste hummus maken

Hummus is een absolute favoriet bij zowel vleeseters als vegetariërs. In essentie een heel eenvoudige dip uit het Midden-Oosten op basis van kikkererwten en sesampasta of tahini, maar door er allerlei kruiden en ingrediënten aan toe te voegen kunnen er oneindig veel smakelijke varianten ontstaan.

Wat volgt is het recept voor een van mijn eigen favorieten, met enkele tips die het resultaat naar een hoger niveau tillen.

Ingrediënten

Bereiding

  1. Kook de kikkererwten uit blik met het bakpoeder gedurende 20 minuten op een gemiddeld vuur. Zo worden de kikkererwten helemaal zacht, wat voor een extra romig resultaat zorgt. Spoel af onder koud water na het koken.
  2. Doe het sap van anderhalve citroen, de look en het zout in een krachtige blender of food processor en blend tot de look fijn gemalen is. Laat minstens 10 minuten rusten, zodat de look wat zachter kan worden.
  3. Voeg de tahini toe aan de blender en blend tot een dik, lopend geheel. Voeg enkele lepels ijswater toe tijdens het blenden.
  4. Voeg de komijn en de kikkererwten toe en blend opnieuw terwijl je de olijfolie rustig toevoegt, tot het resultaat er zacht en romig uitziet.
  5. Proef, en voeg extra citroensap en/of zout toe naar smaak. (Ik voeg altijd nog aardig wat citroensap en zout toe.)
  6. Doe de hummus in een mooi kommetje, en bestrooi met za’atar en sumak en wat extra olijfolie en roer voorzichtig om met een lepel.

Het resultaat is een hummus die perfect is bij Libanees platbrood, crackers, of gewoon op brood of met rauwe groenten.
De hummus is een week houdbaar in de koelkast.

Smakelijk!

Foto door Jules Clancy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu