Parelcouscous is bekend onder vele benamingen: Moghrabieh (letterlijk: couscous uit de Maghreb), giant couscous, Israëlische couscous, Ptitim, Jerusalem couscous, fregola…
De couscous vindt zijn oorsprong in Libanon en het Midden-Oosten, en bestaat er in vele lokale varianten. De parels lijken op Noord-Afrikaanse couscous en zijn ook van semolina of tarwebloem gemaakt, maar ze zijn groter en houden het midden tussen couscous en pasta.
Ze worden ook anders gebruikt in de keuken, en in het bijzonder in Libanon worden de uitgesproken smaken uit Noord-Afrika vervangen door warmere smaken als kaneel en komijn, vaak aangevuld met koriander. Dat kan zowel in stoofpotjes met bv. kip, als in frisse salades en tabouleh.
Maar er zijn nog zoveel andere mogelijkheden, je kan de couscous bv. gebruiken als vervanging voor orzo, gewoon koken in bouillon of er zelfs een risotto mee maken.
Enkele recepten (in het Engels):
- Parelcouscous met olijven en geroosterde tomaten
- Salade van parelcouscous met haloumi, courgette en tomaten
- Parelcouscous met spinazie en paddestoelen
- Gekruide Libanese kip met parelcouscous
- Gegrilde kip met parelcouscous, feta en chili-pompoensalade
- Gehaktballen Vindaloo met parelcouscous
Foto door Anetta van thewanderlustkitchen.com