Nu de zomer in zicht komt, is het weer helemaal ok om slaatjes allerhande te maken. Of het nu een hippe salad in a jar is, dan wel een klassieke salade in een mooie schaal, als bijgerecht of als volwaardige maaltijd – zonder dressing is zo’n salade niet hetzelfde.
Een goede dressing bestaat uit minimaal olie en een zuur (zoals azijn), doorgaans in een verhouding van 3 delen olie op 1 deel zuur. Die combinatie kan je vervolgens aanvullen met allerlei extra’s.
De eenvoudigste manier om de dressing te maken is door alle ingrediënten samen in een afgewassen confituurpot te doen, dat is ideaal om alles goed te schudden en te mengen, en achteraf ook gemakkelijker om te bewaren (én af te wassen). Als het wat fancier mag, dan is de dressing shaker van Rig-Tig een alternatief dat mag gezien worden.
1. De olie
Niet alle olies zijn even geschikt, maar deze doen het meestal goed:
- Extra vergine olijfolie (al dan niet geïnfuseerd met een smaakje)
- Notenolie (bv walnoten of hazelnoten)
- Sesamolie (niet overdrijven, redelijk sterk van smaak)
Relatief smaakloze olies zoals slaolie, arachideolie, maïsolie… kunnen natuurlijk ook, maar voegen geen of amper smaak toe aan de dressing.
2. De azijn
Ook op vlak van zuur is er ruime keuze, maar ook hier geldt: hoe smaakvoller, hoe beter.
- Rode- of wittewijnazijn
- Balsamicoazijn
- Azijn met een smaakje, zoals die van Belberry (mijn favoriet is die van rode paprika)
- Limoen- of citroensap
Natuurazijn doet het doorgaans minder goed, wegens nogal sterk van smaak en weinig subtiel.
3. De extra’s
Als de olie en azijn er zijn, wordt het pas echt interessant en kan vanalles toegevoegd worden aan de dressing.
The sky is the limit:
- Peper en zout (doet het altijd goed)
- Verse kruiden (peterselie, basilicum, dragon, koriander, munt, bieslook…)
- Gedroogde kruiden (Italiaanse kruidenmengelingen, Provençaalse kruiden…)
- Look (fijn geplet)
- Fijn gesneden chilipepers
- Mosterd
- Sjalot (fijn versnipperd)
- Mayonaise of yoghurt
- Sojasaus
- Honing
- Noten en pitten (pijnboompitten, zonnebloempitten, geroosterde sesamzaadjes, walnoten, hazelnoten…)
- …
Enkele voorbeelden
Niets is leuker dan experimenteren, maar ook niet alles past even goed bij elkaar natuurlijk.
Dit zijn alvast enkele beproefde combinaties:
- Klassieke Italiaanse dressing: 6 el olijfolie, 2 el balsamicoazijn, peper en zout
- Frisse en nootachtige dressing: 5 el notenolie, 2 el citroensap, peper en zout (past ook perfect bij carpaccio of courgette-spaghetti!)
- Franse dressing: 6 el olijfolie, 2 el wittewijnazijn, 2 el dijonmosterd, 1 teentje look, peper, zout
- Honing-mosterddressing: 4 el olijfolie, 1 el wittewijnazijn, 1 el honing, 2 el graanmosterd, peper, zout
- Oosterse dressing: 2 el olijfolie, 1 el sesamolie, 1 el sojasaus, 1 el limoensap, verse koriander, fijn gehakte chilipepers voor de liefhebbers
- Yoghurtdressing: 150ml yoghurt, 2 el komkommerazijn, fijngehakte verse munt en peterselie, peper en zout
Bij het proeven moet de dressing op het eerste gevoel iets te zuur zijn, dat betekent dat ze in combinatie met de sla perfect zal zijn.
Doorgaans kan je de dressing een kleine week houden in de koelkast. Smakelijk!
In de webshop vind je in elk geval al heel wat basisingrediënten: